Hartelijk welkom bij Veluwe Veranda!

In de omgeving van het restaurant De Ossenstal kunt u schitterende wandelingen maken door het zeer gevarieerde landschap van natuurgebied ’t Eperholt’. Naast het prachtige natuurschoon kunt u misschien, wanneer u uw ogen en oren goed de kost geeft, verschillende bosbewoners ontdekken, zoals reeën, wilde zwijnen, boshazen en spechten.

Door het jaar heen verandert de natuur rond De Ossenstal met de seizoenen mee. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen speciale momenten om van te genieten. De eerste voorjaarszon, het zomerse gekwetter van de vogels, de wind die met de dorre bladeren speelt in de herfst en de stilte in de winter. Dit maakt het altijd spannend om een bezoek te brengen aan de Ossenstal.

Maak eens een mooie wandeling langs één van de aangegeven routes. Geniet van de stilte en ruik de natuur.

Alles staat volop in blad en de jonge vogels vliegen uit. In grote familiegroepen trekken de everzwijnen door het bos op zoek naar eten. Hierbij wroeten ze de aarde om. De edelherten en reeën krijgen nu hun kalfjes, die zich verstoppen in het struikgewas en het hoge gras. Laat ze vooral rustig liggen; de moeder is in de buurt.

Aan het eind van de zomer komt de heide in bloei. Vanaf het terras van de Ossenstal heeft u een mooi zicht op de paarse heidevelden met oude jeneverbesstruiken.

De dagen worden alweer duidelijk korter. Langzaamaan kleurt alles naar rood- en bruintinten. Dit is het moment om de edelherten te horen burlen. Ze doen dit om de concurrenten op afstand te houden en zoveel mogelijk hindes in hun roedel te krijgen.

De eekhoorns zijn druk om de wintervoorraad met eikels en beukennootjes aan te leggen. De natuur bereidt zich voor op de winter.

De natuur is in rust. Sommige dieren, zoals dassen, egels en eekhoorns, gaan in winterrust of –slaap. De dieren die nog wel actief zijn, doen het rustig aan om niet teveel energie te verbruiken.

Alleen de everzwijnen zijn druk. Voor hen is het nu paartijd.

De donkere dagen geven de natuur iets geheimzinnigs.

In de lente zingen de vogels er lustig op los. De dagen worden langer en de temperatuur loopt weer op. De jonge blaadjes komen weer aan de bomen en de bosanemoon bloeit met kleine, witte bloempjes. Ook de lariksen, de enige naaldboom die zijn naalden wél laat vallen in de herfst, krijgt ook weer frisgroene naalden.

De gestreepte biggen van de everzwijnen worden nu geboren. Bij de edelherten vallen in maart en april de geweien af en begint het nieuwe gewei te groeien.